Placki warzywne z sosem tzatziki (lub z cacykami)

Obiad do zrobienia w pół godziny – placki na bazie warzyw, smażone na oleju lub oliwie, z odrobiną mąki i jajkiem, polane lekkim jogurtowym sosem tzatziki. Sycące, niewymagające dużo pracy. Zrobienie ich zajęło mi równo pół godziny.

Czas: do 30 minut
Trudność: łatwe
Koszt: tanie

Placki warzywne z sosem tzatziki

Placki warzywne z sosem tzatziki

Proporcje do najedzenia się dla dwóch osób :)

SKŁADNIKI NA PLACKI:

– jedna duża marchew
– dwa średnie ziemniaki
– mała pietruszka (korzeń)
– mała cebula (lub pół większej)
– dwie czubate łyżki mąki
– jajko
– sól (ok. 1/4 łyżeczki), pieprz (ok. 1/4 łyżeczki)
+ olej lub oliwa do smażenia

Warzywa zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć z soku. Wymieszać w misce z jajkiem, mąką, przyprawami. Na rozgrzany na patelni tłuszcz kłaść placuszki o średnicy ok. 6-8 cm, smażyc po ok. 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Podawać polane sosem tzatziki.

SKŁADNIKI NA SOS TZATZIKI (CACYKI)

– 150 ml jogurtu naturalnego
– duży ząbek czosnku
– łyżka posiekanego szczypiorku
– starty ogórek
– sól, pieprz, odrobina cukru do smaku

Wszystkie składniki wymieszać, odstawić. Polewać placki :)

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Placki warzywne z sosem tzatziki (lub z cacykami)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s