Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Dzisiaj śródziemnomorsko – zapachnie czosnkiem, bazylią i oliwą przy obiedzie na bazie tuńczyka, makaronu i oliwek. Czas, jaki jest nam potrzebny na zrobienie obiadu, to tak naprawdę czas potrzebny na ugotowanie makaronu + 3 minuty. Do dzieła!

Czas: ok. 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średnie

Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Makaron z tuńczykiem i oliwkami

SKŁADNIKI NA 2 OSOBY:

20 dag makaronu (najlepiej penne, ale mogą być też inne rurki, kokardki, świderki)
puszka tuńczyka w kawałkach (najlepiej w oleju)
mały słoiczek czarnych oliwek
mała cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia
oliwa do podsmażenia

Makaron gotujemy al dente. W tym samym czasie na głębokiej patelni lub płaskim rondlu na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę (ok. 2-3 minuty), nastepnie dodajemy do niej posiekany czosnek, podsmażamy jeszcze minutę. Dodajemy tuńczyka, podsmażamy, na koniec dodajemy posiekane oliwki.

Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, wrzucamy do tuńczyka z oliwkami. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Podsmażamy jeszcze ok. 2-3 minuty.

Można posypać świeżą bazylią albo oregano, ale nie trzeba.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s