Makaron we włoskim stylu z pomidorami, serem i bazylią

Dzisiaj zapachnie słoneczną Italią. Spaghetti z sosem pomidorowym to banalnie proste danie, które będzie gotowe w 20 minut.

Spaghetti z pomidorami

Spaghetti z pomidorami

Czas: ok. 20 minut
Koszt: tanie
Trudność: łatwe

SKŁADNIKI NA 2 OSOBY:
20 dag spaghetti
2 puszki pomidorów krojonych
pół małej cebuli
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, bazylia, oregano
starty ser żółty – 2 łyżki

Posiekaną cebulę szklimy na patelni na oliwie, po dwóch minutach dodajemy zgnieciony czosnek, po minucie – pomidory, sól, pieprz, przyprawy. Na niewielkim ogniu trzymamy przez ok. 15 minut, żeby sos mocno odparował, mieszając czasami, żeby się nie przypaliło.

W międzyczasie gotujemy spaghetti al dente. Ugotowane przelewamy zimną wodą, ale krótko, żeby się nie ochłodziło. Gorące polewamy sosem i posypujemy serem. Można też dodać posiekaną świeżą bazylię lub oregano, ale to już fanaberia.

Spaghetti z pomidorami

Spaghetti z pomidorami

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Makaron we włoskim stylu z pomidorami, serem i bazylią

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s