Makaron z sosem truskawkowym, czyli lekki obiad na lato

Dzisiaj będzie sezonowo – lekko i truskawkowo. Do zjedzenia na ciepło i na zimno (a także, kiedy mamy po prostu ochotę na coś dobrego). Banalnie prosty, niezwykle szybki i tani obiad w wersji na słodko. Czas przygotowania to tak naprawdę czas ugotowania makaronu.

Czas: 15 minut
Trudność: bardzo łatwe
Koszt: tanie

Makaron z sosem truskawkowym

Makaron z sosem truskawkowym

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB

  • 25 dag makaronu (może być spaghetto, kokardki, kolanka, byle nie był zbyt gruby)
  • 25-35 dag truskawek obranych i umytych
  • 200 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
  • dwie łzyżku cukru (można dać więcej, bo sos będzie dość kwaśny)
  • ewentualnie – pokrojone truskawki lub garść poziomek do dekoracji

Makaron gotujemy, ugotowany odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Truskawki, śmietanę i cukier miksujemy w blenderze lub rozgniatamy wszystko razem widelcem. Powstałym sosem polewamy makaron. Calość posypujemy poziomkami lub pokrojonymi truskawkami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s