Cukiniowo-miętowy makaron. Szybki i lekki obiad na lato

Dzisiaj propozycja zaskakująca smakami. Bardzo szybki i tani obiad na lato, lekki i pachnący miętą, oliwą i czosnkiem. Pomysł zaczerpnięty z książki „Three & Four Ingredients”, w której mnóstwo jest szybkich, pysznych i niespotykanych potraw.

Nam ten obiad w dodatku wyszedł bardzo tanio, ponieważ makaron i oliwę mieliśmy w domu, a cukinię, miętę i czosnek przywieźliśmy z działki :)

Czas: 20 minut
Trudność: bardzo łatwe
Koszt: tanie

Makaron z cukinią, miętą, czosnkiem i oliwą

Makaron z cukinią, miętą, czosnkiem i oliwą

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB

  • 30 dag makaronu (dowolnego typu, ale najlepiej sprawdzi się długi)
  • jedna cukinia pokrojona w grube plastry
  • dwa ząbki czosnku – posiekane lub zmiażdżone
  • garść posiekanej świeżej mięty
  • trzy – cztery łyżki oliwy z oliwek
  • sól i czarny pieprz

Makaron ugotować. W tym samym czasie  na dwóch łyżkach oliwy podsmażyć przez minutę czosnek, następnie na patelnię włożyć pokrojoną w plastry cukinię. Obsmażać 3-4 minuty, obracając co jakiś czas,  aż plastry staną się złociste.

Makaron odcedzić, wymieszać z miętą, na wierzch położyć cukinię, polać pozostałą oliwą. Doprawić solą i czarnym pieprzem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s