Szybkie burgery z kurczaka. Z ziołami i sosem jogurtowym

Przepis na ziołowe burgery z kurczaka – propozycja dla mięsożerców, ale lekka, sycąca i zdrowa – szczególnie, jak doda się do niej warzywa i sos jogurtowy. Dodatkowo burgery są soczyste i delikatne w smaku. Zapraszam na idealnie lekki i bardzo szybki obiad na lato.

Czas: 20 minut
Trudność: łatwe
Koszt: średnie

Burgery drobiowe z ziołami

SKŁADNIKI NA 4 DUŻE BURGERY

  • dwie zmielone pojedyncze piersi z kurczaka (razem ok. 40 dag) lub gotowe mielone mięso drobiowe
  • garść różnych świeżych ziół – może być bazylia, tymianek, oregano, cząber, estragon
  • mała czerwona cebula
  • sól, pieprz do przyprawienia
  • dwie łyżki oliwy
  • Dodatki (nikt przecież nie lubi burgerów bez dodatków): cztery bułki (dowolne, ja wzięłam grahamki i kajzerki), cztery plastry pomidora, kilka liści sałaty, kilka plastrów czerwonej cebuli, sos jogurtowy (jogurt grecki + ząbek czosnku + bazylia, oregano, koperek + szczypta soli i pieprzu), keczup

Posiekać zioła, a cebulę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać. Wyrobić z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować cztery burgery. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć burgery po ok. 7 minut z każdej strony (można też smażyć na patelni grillowej bez tłuszczu, ja niestety takiej nie posiadam).

Bułki przekroić, w każdej ułożyć liść sałaty, plasterek pomidora, cebuli, burgera, polać sosem jogurtowym i/lub keczupem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s