Naleśniki kebab/gyros z mięsem mielonym

To taka moja wersja domowego kebaba w naleśnikach – coś innego niż zwykła shoarma. Szybkie, choć raczej górny próg czasowy. Nie rezygnujcie z sosu – ja podaję naleśniki polane dwoma: czosnkowym i tysiąca wysp, ale jak nie macie czasu, to jeden w zupełności wystarczy. Dodaję też surówkę z kapusty pekińskiej – do poszatkowanej kapusty dodaje po prostu łyżkę sosu czosnkowego i voila :)

Czas – 30 minut
Koszt – średnie
Trudność – łatwe

Naleśnik kebab z mięsem mielonym

Naleśnik kebab z mięsem mielonym

SKŁADNIKI NA 4 NALEŚNIKI

  • 4 naleśniki (np. z tego przepisu)
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 2 łyżki przyprawy do kebaba/gyrosa
  • pół ogórka
  • 4-5 liści kapusty pekińskiej
  • cztery łyżki startego żółtego sera
  • sos czosnkowy i/lub sos tysiąca wysp

Zaczynamy od sosów:

czosnkowy – dwie łyżki majonezu mieszamy z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego, wciskamy ząbek czosnku, dodajemy szczyptę soli i pieprzu

sos tysiąca wysp – dwie łyżki majonezu mieszamy z dwiema łyżkami keczupu, przyprawiamy odrobina soli i pieprzu, można wkroić troszkę cebuli – bardzo drobno posiekanej – albo ogórka konserwowego

Smażymy naleśniki. Na drugiej patelni podsmażamy mięso z przyprawą przez kilka minut, aż się zbrązowi. Siekamy drobno kapustę pekińską, ogórka na półplasterki.

Na każdym naleśniku układamy porcję usmażonego mięsa, posypujemy posiekaną kapustą, ogórkiem, serem. Składamy w prostokąt. Z wierzchu polewamy sosami, podajemy z surówką (dowolną :)).

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s