Dlaczego „30 minut w kuchni”?

Zapraszam Cię do kuchni na 30 minut. Spędź w niej pół godziny i zobacz, jak wiele możesz zdziałać.

Wszystko zaczęło się pewnej niedzieli, której stwierdziłam, że następnego dnia po powrocie z pracy absolutnie nie będę miała czasu ani siły, żeby coś gotować, Nie i koniec. Cały niedzielny wieczór spędziłam więc szukając „szybkich i zdrowych” bądź „szybkich i tanich” przepisów, nie chcąc iść na łatwiznę i po raz kolejny robić naleśników lub placków ziemniaczanych.

Okazało się jednak, że to nie jest takie proste. Krewetki, wołowina, łosoś pieczony na szpinaku. Hm, powiedzmy, że niekoniecznie. Przeszukałam dziesiątki stron i okazało się, że nie tylko ja mam ten problem.

Wtedy narodził się POMYSŁ!

Pomysł na bloga, na którym będę zbierać i publikować własne lub inspirowane cudzymi przepisy na dania, których przygotowanie nie zajmie więcej, niż 30 minut. Dania, które nie będą składały się z nie wiadomo jak wyszukanych składników. Dania, które są zdrowe, nie są czasochłonne i nie rujnują portfela.

Potrawy szykowane w 30 minut są raczej niedrogie, a składniki do nich możesz kupić w każdym sklepie. Raczej nie są to też potrawy z piekarnika, bo samo nagrzanie go zajmuje z reguły kilkanaście minut.

Proporcje w przepisach na blogu są z reguły przeznaczone dla dwóch osób. Przepisy dzielę według trzech kategorii:

Czas przygotowania – zawsze staram się określić czas, który realnie potrzebny jest nam na przygotowanie potrawy. W wyjątkowych sytuacjach zaznaczam, że coś trzeba przygotować wcześniej, na przykład ugotować ryż lub ziemniaki. Często można zrobić to dzień wcześniej.

Stopień trudności – dzielę potrawy na bardzo łatwe, łatwe, średnie i trudne. Łatwe i bardzo łatwe przepisy powinny być bezproblemowe nawet dla osób, które z kuchnią nie mają do czynienia na co dzień. Średnie wymagają minimum wprawy. Trudne pojawiają się ekstremalnie rzadko ;)

Koszt – mamy potrawy tanie, czyli przepisy, których koszt realizacji powinien zamknąć się w 15 zł na 2 osoby, średnie, czyli do 25-30 zł na 2 osoby i droższe – powyżej 30 zł na 2 osoby (równie rzadkie, jak potrawy trudne).

Fotografie, jakie publikuję w postach, są mojego autorstwa. Nie stylizuję i nie poprawiam wyglądu potraw, bo sama lubię wiedzieć, jak coś, co mam zamiar zjeść, będzie wyglądać realnie. Zdjęcia robione są podczas „pierwszej próby” i jeśli zdecydujecie się wykorzystać któryś przepis, możecie być pewni, że wyjdzie Wam coś podobnego do tego, co widać w notce ;).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s