Obiad w stylu arabskim. Shoarma to banał, jedna z najprostszych potraw do zrobienia, jednak żeby nabrała wyrazistości, najlepiej podawać ją z sosami. Shoarmę można podawać w wersji błyskawicznej – najszybciej jest podsmażyć mięso i zawinąć je w tortillę lub upchnąć w pitę z pomidorem, sałatą i sosem czosnkowym. Jeśli komuś marzy się pełnowymiarowy obiad, może zaszaleć – ja miałam czas, więc podałam shoarmę z sosami, pitą, frytkami i sałatką grecką :), do tego zrobiliśmy jeszcze domowego radlera (w proporcjach pół na pół wymieszałam zimne jasne piwo i Sprite).
Czas: 30 minut
Trudność: łatwe
Koszt: średnie
SKŁADNIKI NA SZOARMĘ DLA 2 OSÓB
- dwie średnie pojedyncze piersi z kurczaka
- przyprawa do shoarmy
- dwie łyżki oleju
- ewentualne dodatki: chlebek pita lub placki tortilli, frytki, pomidor, ogórek, sałata, ser typu feta, sosy (przepisy poniżej)
Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski. Przyprawę wymieszać z olejem, dokładnie obtoczyć w niej mięso. Smażyć na rozgrzanej patelni kilka minut, aż mięso stanie się jasne i kruche.
Sosy – przepisy skrótowe
czosnkowy: wymieszać dwie łyżki jogurtu, dwie łyżki majonezu, dwa wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli, pieprzu i posiekany koperek
majonezowo-keczupowy: wymieszać dwie łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżki majonezu, dwie łyżki keczupu, szczyptę soli i pieprzu
pikantny pomidorowo-paprykowy: wymieszać dwie łyżki keczupu, trzy posiekane pomidory z puszki, pół posiekanej papryczki chili, pół posiekanej malej cebuli, łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, szczyptę soli i pieprzu
Inspirowałam się wpisem Miejskiej Gospodyni, jednak składniki sosów dość mocno w niektórych przypadkach pozmieniałam.
Fajne i proste sosy, aromatyczne mięsko, super ;)
wygląda pysznie:)
Fajnie, szybko i zapewne smacznie :)
Na pewno wypróbuje osobiście !